2020
PZPTS ostrzega: ze względów bezpieczeństwa kupujcie żywność w plastikowych opakowaniach
Komunikat prasowy PZPTS z dn. 20.03.2020
W sytuacji bezpośredniego zagrożenia zdrowia i życia należy zaopatrywać się w produkty gwarantujące bezpieczeństwo. W przypadku żywności taką pewność dają produkty szczelnie opakowane w tworzywa sztuczne, gdyż tylko one – w przeciwieństwie do produktów luzem – były wytworzone w oparciu o najsurowsze reżimy higieniczne i w atmosferze bezpiecznej biologicznie.
Tworzywa przetwarzane w temperaturze powyżej 100 stopni zdecydowanie eliminują koronawirusa, zaś produkty zapakowane w przezroczyste opakowania plastikowe – zapobiegają chęci ich otwarcia i manipulacji, a poprzez wysoką barierowość plastiku zabezpieczają całkowicie produkt przed zarazkami.Barierowe tacki/folie z kolei wydłużają znacznie termin przydatności do spożycia, ograniczając dostęp tlenu, a tym samym rozwój drobnoustrojów, bez konieczności stosowania dodatkowych konserwantów.
Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że w zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży. GIS w zaleceniach dla branży spożywczej mówi o konieczności ograniczenia w miarę możliwości ekspozycji w sklepach żywności nieopakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia.
APELUJEMY O ZAKUP WYŁĄCZNIE ŻYWNOŚCI SZCZELNIE ZAPAKOWANEJ!
TU CHODZI O NASZE WSPÓLNE BEZPIECZEŃSTWO!
Masz pytania dotyczące tworzyw sztucznych i żywności? Napisz, zadzwoń!
Maciej Powroźnik
Rzecznik PZPTS
Dane kontaktowe w zakładce "kontakt"
Do pobrania